Yer Tutucu Nedir ve Neden Gereklidir?

Yer tutucular ileride oluşabilecek kompleks tedavi ihtiyacını en aza indirmek için yapılması gereken, sabit ya da hareketli olabilen işlevsel apareylerdir.

Süt dişleri ardından gelecek daimî dişler için yer tutarlar. Çürük, travma ya da başka nedenlerden dolayı süt dişleri normal düşme zamanlarından daha önce kaybedildiğinde arkta bir boşluk oluşur. Kaybedilen dişin sağındaki ve solundaki dişler bu boşluğa doğru kayarlar. Böylece süt dişinin yerine sürecek olan daimî diş için arkta yer kalmaz. Çocuk büyüdüğünde yer darlığı, çapraşıklık, dişlerde devrilme, konuşma bozukluğu, daimî dişlerin gömülü kalması, estetik bozukluklar gibi ciddi ortodontik problemler ile karşılaşabilir. Yer tutucular ileride oluşabilecek kompleks tedavi ihtiyacını en aza indirmek için yapılması gereken, sabit ya da hareketli olabilen işlevsel apareylerdir.  

Yer tutucu ne zaman yapılır?

Daimî dişin sürme zamanı, köklerin oluşum miktarı, sürme yolunda patoloji durumu, daimî dişin üzerindeki kemik kalınlığı, süt dişinin kaybedilme yaşı, çocuktaki yer darlığı miktarı gibi birçok faktör yer tutucunun yapılma kararında etkilidir. Daimî dişin sürmesine 6 aydan daha az bir süre varsa ve dişin sürebileceği yeterli yer varsa ya da daimî azı dişleri anahtar-kilit gibi sıkı sıkıya temastaysa yer tutucunun yapımına gerek yoktur. Ancak çocuğun 6 yaş dişi de denilen daimî azı dişleri sürmeden süt azılarının erken kaybında küçük azı dişlerinin yerini koruyabilmek için yer tutucu yapılması gerekmektedir. Kaybedilme yaşına ve yer tutucunun kullanmaya başlama zamanına ya da vakaya bağlı değişmek ile birlikte 6 aydan 3-4 yıla kadar uzayabilen kullanım zamanları olabilir.  

Sabit mi yoksa hareketli aparey mi?

Hareketli yer tutucular birden fazla diş kaybında kullanılabilen, çiğneme fonksiyonunu ve estetiği sağlayabilen takmalı çıkarmalı apareylerdir. Hasta kendisi takıp çıkarabildiği için başarısı hastanın uyumlu ve tedaviye istekli olmasına bağlıdır.  Temizliği ve bakımı kolaydır. Hasta apareyini dinlenmek için çıkardığı zamanlarda su içine bırakmalı, arada fırçalayıp temizlemelidir. 

Sabit yer tutucular erken diş kayıplarında yandaki dişten destek alarak boşluğu koruyan, hareket etmeyen, dişe yapıştırılarak kullanılan ve sadece hekim tarafından takılıp çıkarılabilen apareylerdir. Hastanın uyum problemi ya da akril alerjisi varsa tercih edilebilir. 

Yer tutucular çocuklar için zararlı değil aksine doğru zamanda doğru şekilde kullanıldığında oldukça faydalı ve güvenli apareylerdir. Yer tutucuların etkinliği ve çok daha fazlası için Cafe Diş’te ki uzman ekibimizden destek alabilirsiniz. 

Not: Yukarıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi yerine geçemez.

×
X