Diş Hekimliğinde Botoks

Aliquam felis nisl, luctus eu nulla quis, consequat hendrerit dolor. Aenean eleifend odio sed malesuada pretium. Phasellus quis lectus sit amet tortor egestas posuere. Pellentesque malesuada, lectus et congue pellentesque, neque eros maximus mauris, vel gravida odio massa vestibulum tortor. Aenean rutrum quam at arcu tempus accumsan. 

Botulinum anaerob bakteri olan Clostridium Botulinum tarafından üretilen bir nörotoksindir. 7 farklı serotipi olmakla birlikte yara bölgesinden enfekte olma ya da etkilenmiş konserve tüketimi kaynaklı zehirlenmelere yol açan serotipleri vardır. Bu toksin strabismus, aşırı çalışan ter bezleri, migren, bruksizm, myofasiyal ağrının tedavisi gibi tıpta ve diş hekimliğinde birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Botulinum toksininin etki mekanizması aktivitesi fazla olan kasa enjekte edildiğinde kasta kısmi paralizi yani felç gelişir. Verilen doza bağımlı şiddeti değişmekle birlikte kas çalışmaz. İlgili kasın aşırı aktive olması kaynaklı problemler de çözülmüş olur. 

Botoks yapıldıktan sonra bu tedaviyi tekrarlamak gerekir mi?

Botoks yapıldıktan sonra ilk hafta klinik etkiler görülmeye başlar. 3-6 aya kadar devam eder. Tedavi öncesi semptomlar tekrar görülmeye başlarsa botoks tedavisini tekrarlamak gerekebilir. 

Diş Hekimliğinde Botoks neden kullanılır?

  • Temporomandibular eklem rahatsızlıklarında problem kas kaynaklı ise 
  • Bruksizm yani aşırı diş sıkma ve gıcırdatma tedavisi 
  • Sialore(Aşırı tükürük salgılanması) 
  • Ortodontik tedavi sonrası relapsı önlemek için 
  • Çene kırıklarında rijit fiksasyon mümkün değilse kas kaynaklı hareketi azaltmak için 
  • Trigeminal Nevralji tedavisi 
  • Mandibular spazm 
  • Gummy smile(Diş etlerinin aşırı görünmesi) tedavilerinde kullanılabilir. 

Botoks kimlere uygulanmaz? 

Bazı yüksek tansiyon ve kalp problemlerinde kullanılan ilaçlar ters etki oluşturabilir. Hamile ve emziren hastalarda, 12 yaşından küçük çocuklarda, nöromuskuler hastalığı olan bireylerde botoks tedavisi uygun değildir. 

Botoks tedavisi sonrası yan etki olur mu?

Bütün tedavilerde olduğu gibi botoks tedavisinde de yan etki ya da komplikasyon ihtimali vardır. En sık karşılaşılan yan etki alerjidir. Geçici fasiyal sinir felci, ödem, ağrı, şişlik, bulantı, kaşıntı ya da kısa dönem yutma zorluğu olabilir. Benzer bir yan etki ile karşılaştığınızda mutlaka hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz. 

Yazılı tüm açıklamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirmeler kesinlikle tıbbi muayene ve tanı yerine geçmez. Detaylı bilgilendirme için Cafe Diş’ e gelerek alanında deneyimli hekimlerimize muayene olabilirsiniz. 

×
X