Horlama Nedir ve Neden Olur?

Horlama uyku sırasında üst solunum yollarından geçen havanın boğazdan geçişi sırasında yumuşak dokuların titreşimi duyulan sestir. Horlamanın şiddeti solunum yolunun ne kadar daraldığına göre değişir.

Horlama uyku sırasında üst solunum yollarından geçen havanın boğazdan geçişi sırasında yumuşak dokuların titreşimi duyulan sestir. Horlamanın şiddeti solunum yolunun ne kadar daraldığına göre değişir. Uyku pozisyonu, yüksek tansiyon, sigara, alkol tüketimi, düzensiz yaşam tarzı, obezite ya da solunum yolunu tıkayan bazı hastalıklar nedeniyle görülebilen horlama durumuna toplumda sık rastlanır. Horlama çoğunlukla tehlikeli olmamakla birlikte kişinin sosyal yaşamını, özgüvenini, psikolojik durumunu, sağlık durumunu tehdit edebilir. Geceleri horlayan kişiler gün içinde baş ağrıları, yorgunluk, uykusuzluk gibi problemlerle karşılaşırlar. Bazen de geceleri horlama esnasında Uyku Apnesi denilen durum ile karşılaşılabilir. Uyku Apnesinde solunum uyku sırasında kesintiye uğrar. Solunum duraksayınca beyin otomatik olarak kişiyi uyandırma komutu verir. Hastalar bu durumu genelde fark etmezler ya da önemsemezler. Fakat önlem alınmadığı takdirde ölüme götürebilen ciddi bir rahatsızlıktır. 

Horlamanın tıbbi tedavisi mümkün müdür?

Horlama ya da uyku apnesinin tanısında hastalara uyku testi (Polisomnografi) yapılır. Raporla durum tespit edildikten sonra tedaviye başlanır. Çene eklemi problemleri, ciddi kalp problemleri ve eklem iltihabı gibi durumlarda horlama tedavisinde apareyler genellikle tercih edilmez. 

Horlamanın birçok tipi tedavi edilebilmektedir. Horlama probleminiz varsa mutlaka alanında deneyimli bir hekime muayene olmanızı öneririz.  Yaşam biçiminizi düzenlemeniz, fazla kilolarınızdan kurtulmanız, sırtüstü yerine yan yatacak şekilde olacak şekilde uyumanız ya da geniz eti gibi solunum yollarını daraltan problemler için tedavi olduğunuzda horlama şikayetleriniz azalabilir. 

Horlama ve diş hekimliği arasındaki ilişki nedir?

Uyku apnesinin tedavisi PAP (Pozitif Airway Pressure) tedavisidir. Ancak PAP tedavisi yapılamadığı durumlarda tedavide horlama apareyleri kullanılabilir.  Horlama apareyi (OSA-Obstrüktive Sleep Apnea Apareyi) uyku problemlerine yol açan horlama problemi olan kişilerde tercih edilir.  

Horlama apareyleri aslında dişlere takılan plaklardan oluşur. Etki mekanizması aparey takıldığında alt çene daha ileride ve aşağıda konumlandırıldığı için solunum sırasında hava yolu daralmayacak böylelikle de horlama ya da uyku apnesi tedavi edilmiş olacaktır. 

Bu aparey için hasta detaylıca muayene edildikten sonra ölçü alınır. Laboratuvar ortamında ağız içi model artikülatör denilen çene eklemini taklit eden bir aygıta bağlanır. Model üzerinde plaklar hazırlanır. Hasta üzerinde son kontrolleri yapıldıktan sonra hasta apareyi kullanmaya başlar. Tedavinin başarısı hastanın uyumuna bağlıdır. Her gece en az 6-8 saat kullanması gerekmektedir. 

Yukarıda yazılanlar hasta bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi muayene ya da tanı yerine geçemez. Detaylı bilgi almak için Cafe Diş Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni arayıp, alanında deneyimli hekimlerimize muayene olmak için randevu alabilirsiniz.  

×
X