Dudak Damak Yarıkları

Quisque nec augue mollis, rhoncus sem id, vehicula tortor. Quisque eget malesuada nunc, at maximus sem. Nunc faucibus, purus et tincidunt rutrum, sapien massa euismod felis, dapibus sodales urna leo quis eros. 

Yarık dudak ve damak, gebeliğin ilk aylarında bebeğin gelişimi sırasında yüz bölgesindeki yapıların birleşimindeki kusur sonucu oluşur. Yüz bölgesinde ki yarıklar en sık olarak dudak, sert damak ve yumuşak damak bölgesinde görülür. Dudak ve damak yarığı ayrı ayrı olabildiği gibi gibi bir arada da görülebilir. Dudak ve damak yarıkları bebeğin anne rahmindeki gelişimi sırasında oluşur. 

Dudak damak yarıkları neden olur?

  • Annenin sigara-alkol kullanımı 
  • Beslenme yetersizliği 
  • Folik asit ve B vitamini eksikliği 
  • Genetik faktörler 
  • Çevresel faktörler 
  • Geç yaşta hamilelik 
  • Enfeksiyon 
  • Gebelikte annenin kullandığı ilaçlar ve sistemik problemleri 
  • Dudak damak yarıkları her yeni doğan 700-1000 bebekten birinde görülebilmektedir. Bu tip hastalarda multidisipliner tedavi yaklaşımı gerekmektedir. 

Dudak damak yarığının tedavisi pediatrist, plastik cerrah, konuşma terapisti, psikiyatri uzmanı, KBB uzmanı, ortodonti uzmanı, maksillofasiyal cerrah, protez uzmanı ve pedodonti uzmanını içeren bir takım çalışmasını içerir. Bu hastalarda ortodontik tedavi en uzun dönemi kapsamaktadır. Bebek doğduğunda başlayan tedavi erişkin dönemde son bulur. 

Dudak damak yarıklı bireylerde karşılaşılabilecek dişsel problemler nelerdir? 

Üst çenede damak yapılarının gelişim problemlerinden dolayı ciddi bir çene darlığı dişlerde çapraşıklık, daimî dişlerin gömülü kalması, üst çenenin gelişim yetersizliğinden dolayı geride kalması ve alt çene normal durumda olsa bile daha öndeymiş gibi bir profil yapısı, diş eksiklikleri, dişlerde biçim ve boyut anomalilerine sık rastlanır. 

Dudak damak yarıklı bireylerde tedavi planlaması nasıl olmaktadır?

Bebeklik döneminde doğumu takiben bir iki gün içinde plak yapılır. Bazı vakalarda burun kıkırdak yapısında deformasyon olabilir. Plağa burunda da bir parçası olacak şekilde stent eklenir. Buna ‘Nazoalveoller şekillendirme apareyi’ denir. Bebek 3-3,5 aylık iken dudak ameliyatı yapılır ve dudak şekli düzeltilir. Damak onarımı 1 yaşlarda yapılır. Süt dişlenme döneminde çene genişletme apareyleri kullanılır. Karma ve daimî dişlenme döneminde vakaya göre değişmek ile birlikte yüz maskesi, çene genişletme apareyleri, dişlerin konumlarını düzelten plaklar kullanılır. Yetişkin dönemde ise sabit ortodontik tedavi, ortognatik cerrahi, distraksiyon gibi tedaviler planlanmaktadır. 

DDY durumu anne adayı hamile iken tanısı konulabilen baş boyunun en sık karşılaşılan malformasyonudur. Eğer DDY tanısı aldığınız özel bir bebeğiniz varsa öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletir, merak ettiğiniz her konuda size destek olmak ve alanında deneyimli ortodontistimiz Uzm. Dr. Hasan İlhan Mutaf ve ekibine muayene olmanız için Cafe Diş Kayseri’ ye bekleriz. 

Not: Yukarıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi muayene ve tanı yerine geçemez.

×
X