Biberon Çürüğü

Bebeklerde ve küçük çocuklarda sıkça görülen bir sorundur ve genellikle şekerli içeceklerin sık tüketimiyle ilişkilendirilir. Bu çürükler genellikle ön dişlerde meydana gelir ve uygun diş hijyeni ve temizliği ile önlenebilir. Ebeveynler, bebeklerinin dişlerini düzenli olarak temizlemeli ve sağlıklı alışkanlıkları öğretmelidirler.

Biberon Çürüğü Nedir?

Biberon diş çürüğü, bebeklerde ve küçük çocuklarda sıkça karşılaşılan bir diş sağlığı sorunudur. Biberon çürüğü, erken çocukluk çürükleri (ECC) ve biberon ağzı gibi farklı adlarla da bilinir.

Genellikle ön dişlerde veya kesici dişlerde meydana gelir ve fazla şeker tüketimiyle ilişkilidir. Şeker, süt, bebek formülü, meyve suyu ve atıştırmalıklarda bulunabilir. Ebeveynler, bebeklerin ve küçük çocukların dişlerini korumak için önemli bir rol oynarlar ve doğru diş hijyeni ve beslenme alışkanlıklarının kazandırılması bu konuda önemlidir.

Biberon diş çürüğü, dişlerin sık sık aşırı şekerle temas etmesi sonucu gelişir. Ağızdaki bakteriler, bu şekeri tüketerek asit üretirler ve bu asit dişlerin çürümesine yol açar. Bir bebek biberonla uyursa veya uzun süre biberon veya emzik kullanırsa, dişler şekerle kaplanabilir ve bu da diş çürüğünün daha hızlı oluşmasına neden olabilir.

Biberon diş çürüğünün belirtileri nelerdir?

Çürükler herhangi bir dişte meydana gelebilir. Ancak, genellikle üst ön dişlerde (‘üst kesici dişler’ olarak adlandırılır) meydana gelirler. Çürükler dişlerde koyu veya kahverengi lekeler olarak görülebilir. Çürükler kötüleştikçe, çocuklar dişlerinin etrafında ağrı ve şişlik yaşayabilirler.

Biberon diş çürüğünün olası komplikasyonları

Bebek çürükleri ciddi bir sorun olabilir. Bir çocuğun çiğnemesi, konuşması ve gülmesi için dişlere ihtiyacı vardır. Bebek dişleri ayrıca yetişkin dişleri için boşluğu tutar. Bir diş çok erken kaybedilirse veya diş çürüğü tedavi edilmezse, muhtemelen ağrı ve enfeksiyon ortaya çıkacaktır.

Ayrıca, bebek dişleri düzgün bir şekilde gelişmezse, bebeğiniz kötü yeme alışkanlıkları geliştirebilir veya konuşma problemleri yaşayabilir. Yetişkin dişler düzensiz şekilde büyüyebilir.

Olası komplikasyonlar maddeler halinde aşağıda verilmiştir.

  • Kronik ağrı,
  • Düzgün olmayan yetişkin dişler,
  • Ağrı veya çiğneme zorluğu,
  • Ciddi enfeksiyonlar

Biberon diş çürüğü nasıl önlenir?

Bebeğinizi uyuturken su veya süt dolu bir biberonla uyutmayın. Sıvıdaki şeker saatlerce bebeğinizin dişlerinde kalır.

Çocuğunuzun su veya süt dolu bir biberonla dolaşmasına izin vermeyin. Biberonlara şekerli su, gazlı içecekler veya meyve suları koymaktan kaçının. Çocuğunuzun yaklaşık 6 aylıkken bardaktan içmeyi öğrenmesini sağlayın. Amerikan Diş Hekimleri Derneği (ADA), çocuğunuzun ilk yaş gününde bardağa geçilmesini önermektedir.

Uzun süreli emzik kullanımından kaçının. Emziği hiçbir zaman bal veya şurupla ıslatmayın. Balı 12 aydan küçük bebeklere hiçbir nedenle vermeyin. Çocuğunuza verdiğiniz meyve suyu miktarını sınırlayın. Amerikan Pediatri Akademisi, küçük çocuklar için günde en fazla 180 mililitre meyve suyu verilmesini önermektedir. 6 aydan küçük bebekler hiç meyve suyu içmemelidir.

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik edin ve genelde tatlıları sınırlayın. Bir öğünden sonra bebeğinizin diş etlerini silin. Yiyecek parçacıklarını veya plakları temizlemek için bir bez kullanın. Bebeğinizin dişleri çıktığı anda fırçalamaya başlayın. Ailenin herkesinin yatmadan önce birlikte diş fırçalama alışkanlığı kazanın.

Çocuğunuz yutmadan kullanabilecek duruma geldiğinde, florür içeren diş macunu kullanın. Florür, dişlerin asitlere karşı direncini artırır.

Not: Florür yutulduğunda tehlikeli olabilir, bu yüzden çocuğunuzu ona alışana kadar izleyin. Tüm dişleri çıktıktan sonra çocuğunuza diş ipi kullanmaya başlayın. Çocuğunuzun dişlerini düzenli olarak kontrol ettirin.

Diş Hekimi Nasıl Yardımcı Olabilir?

Ağız sağlığı alışkanlıkları ilk olarak evde başlar. Bebeğiniz büyüdükçe, bir pedodontistin yardımıyla diğer önleyici önlemleri düşünme zamanı gelir. Çocuğunuzun ilk diş hekimi ziyareti, ilk dişin görünmesinden altı ay sonra gerçekleşmelidir. 

Bir pedodontist, çocuğunuzun dişlerindeki potansiyel sorunları da dahil olmak üzere çürükleri tespit edebilir. Bu nedenle, düzenli randevular şarttır. Herhangi bir özel endişeniz varsa her zaman çocuğunuzun diş hekimini arayın.

×
X