Eklem Problemlerinde Ortodontik Tedavinin Rolü

Eklem problemleri birçok sebepten kaynaklanabilir. Toplumun %50-75'inde görülmesine karşılık bu şikayetle hekime başvuran hasta sayısı bu oranın çok altındadır. 

Eklem problemleri birçok sebepten kaynaklanabilir. Toplumun %50-75'inde görülmesine karşılık bu şikayetle hekime başvuran hasta sayısı bu oranın çok altındadır. Günümüzde, her geçen gün artan yoğun çalışma temposu ve stresle beraber, temporomandibular eklem (TME) rahatsızlıklarıyla ilgili hastalar bilgilendirildikçe, hekimlere başvuran hasta sayısında artış görülmektedir. 

Hastaların bu konuda yaşadıkları en büyük sıkıntı bu şikayetle hangi hekime başvurmaları gerektiğinin bilinmemesidir. TME hastalıkları, multidisipliner yaklaşılması gereken hem kasları hem TME’yi oluşturan yumuşak ve sert doku elemanlarını içine alan kompleks hastalıklardır. TME hastalıklarının tedavisinde, diş hekimlerine ve ortodontistlere büyük rol düşmektedir. 

Kliniğe başvuran bir TME hastasına nasıl yaklaşılması gerektiği, hastanın tedavisi ile ilgili nasıl bilgilendirilmesi gerektiği, hastaların başlangıç tedavileri, gerekli durumlarda kimlere yönlendirilmesi gerektiği gibi konular bu sorunun cevabını vermektedir. 

Ortodontinin ilgilendiği bölge olan kapanış ekleme problemleriyle direk ya da dolaylı yoldan ilişkili olabilir. Bu anlamda oklüzyon problemine bağlı eklem rahatsızlıkları ortodontik tedaviyle kesin olarak geçer. Ancak eklem problemi kapanış bozukluklarından kaynaklı değilse ortodontik tedavi tek başına bu problemi çözmede yeterli olmayabilir. Hatta dikkatli analizlere dayanılmadan yapılan ortodontik tedaviler eklem problemi olmayan hastalarda tedaviye bağlı eklem problemi oluşturabilir.  

Kayseri’de Cafediş Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde Dr. Hasan İlhan Mutaf tarafından detaylı eklem muayenesi ve tedavileri yapılmaktadır. Eklem probleminiz varsa geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz ve kinik muayene için sizleri bekliyoruz. 

×
X