Hutchinson Dişleri

"Hutchinson Dişleri", sifiliz enfeksiyonunun bir belirtisidir ve dişlerin üçgen veya çivi şeklinde görünmesiyle kendisini belli eder. Bu durum, genellikle dişler arasında geniş boşluklar ve zayıflamış mine ile birlikte ortaya çıkar.

Hutchinson Dişleri Nedir?

"Hutchinson Dişleri" terimi, doğum öncesi veya doğum sırasında anneden bebeğe geçen sifiliz enfeksiyonunun bir belirtisidir. Bu durum, dişlerin üçgen veya çivi şeklinde görünmesiyle karakterizedir ve genellikle dişlerin arasında geniş boşluklar ve zayıflamış mine ile birlikte ortaya çıkar. Hutchinson Dişleri, İngiliz cerrah ve sifiliz uzmanı Sir Jonathan Hutchinson'ın adını taşır ve hastalığın göz, kulak ve dişler gibi semptomlarını içeren "Hutchinson üçlemesi"nin bir parçasıdır.

Hutchinson Dişlerinin Nedenleri

Hutchinson dişlerinin nedeni, doğum öncesi veya doğum sırasında sifilise (bir bakteriyel enfeksiyona) maruz kalmaktır.

Sifiliz, genellikle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (STI) olarak kabul edilir. Genital bölgenin, rektumun veya ağzın cildinde bir yara olarak başlar. Enfeksiyon daha sonra bu yaralarla mukoza zarı veya cilt temasıyla yayılır.

Sifiliz yaraları, enfeksiyonun erken dönemlerinde ağrısız olabilir. Aslında, bazı insanlar yıllarca bunun farkında olmazlar. Ek semptomlar arasında tüm vücutta döküntü, grip benzeri semptomlar (ateş, kas ağrıları, boğaz ağrısı), saç dökülmesi.  Zamanla bu semptomlar ortaya çıkabilir ve kaybolabilir.

Bebeğin, annenin sifilizli olduğu süre içinde, özellikle de enfeksiyonun hamileliğin 18. haftasından önce tedavi edilmediyse, Hutchinson dişleri ve diğer semptomlar geliştirme riski en yüksektir.

Maruziyet, bebek henüz anne karnındayken plasenta aracılığıyla veya doğum süreci sırasında kendisi gerçekleşir.

Hutchinson Dişlerinin Belirtileri 

Hutchinson dişlerinin belirtileri genellikle bebeklerde doğumda gözlenmez, ancak çocuk büyüdükçe ortaya çıkabilir. Etkilenen çocuklar genellikle Hutchinson üçlemesi adı verilen belirtileri deneyimler. Bu belirtiler şunları içerir:

  1. İç kulak sorunları (labyrinthis hastalığı) ki bu işitme kaybına neden olabilir.
  2. Göz sorunları (interstisyel keratit) ki bu korneanın iltihaplanmasını içerir.
  3. Diş anormallikleri (Hutchinson dişleri)

Hutchinson dişlerini çocuğunuzun yaklaşık 5 yaşına geldiğinde, kalıcı dişler belirmeye başladığında fark edebilirsiniz. Bu durum genellikle kalıcı merkezi kesici dişleri ve büyük azı dişlerini etkiler. Belirli özellikler şunları içerir:

  • Hilal şeklinde bir çentik ile mızrak şeklinde
  • Mine incelmesi veya değişikliği
  • Daha küçük dişler
  • Geniş aralıklı dişler

Eğer çocuğunuzun dişlerinin bu özellikleri sergileyip sergilemediğinden emin değilseniz, çocuğunuzun pediatri hekimi veya diş hekimi ile görüşün.

Hutchinson Dişlerinin Tedavisi

Hutchinson dişlerini tedavi etmek için öncelikle pediatrinize danışmalı ve gerektiğinde ilaç almalısınız.

Kan testi veya bazen lomber ponksiyon, frengi teşhisini doğrulayabilir. Tedavi seçenekleri arasında penisilin enjeksiyonu bulunur. Hastalık bir yıldan daha uzun süredir mevcutsa, çocuğunuz ek dozlara ihtiyaç duyabilir.

Zaten oluşmuş diş hasarı, diş tedavileri olmadan geri döndürülemez. Bunlar diş restorasyonları olarak adlandırılır.

Diş tedavisi için birkaç seçenek vardır:

  • Kronlar: Dişleri normal boyutta, şekilde ve fonksiyonda restore etmek için diş hekimlerinin dişlerin üzerine yerleştirdiği kapaklardır.
  • Köprüler: Bu yapay dişler, dişler arasındaki boşlukları doldurmaya yardımcı olur. Köprüler ayrıca ısırma sorunlarını düzeltir ve doğal yüz şekillerini ve gülümsemeleri geri kazandırır.
  • Dolgu: Diş dolguları, zayıf mine ve diğer sorunları nedeniyle oluşan çürükleri veya boşlukları doldurmanın yaygın bir yoludur. Bunlar kompozit malzeme (diş rengi), dental amalgam (gümüş) veya altın olabilir.
  • Dental implantlar: Bir titanyum metal direk, kron veya köprülerin tabanı olarak hizmet etmek üzere çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilir. İmplantlar, çene tamamen gelişene kadar yerleştirilemez. Bu genellikle ergenlik çağı veya genç yetişkinlik yıllarında olur.

Çocuğunuz için hangi tedavilerin en uygun olacağı konusunda diş hekiminizle konuşun.

Hutchinson Dişlerini Önleme

Hutchinson dişlerini önlemenin en iyi yolu, hamile kalmadan önce frengiyi tedavi etmektir. Belirtileriniz olabilir veya olmayabilir, bu yüzden her ihtimale karşı test yaptırmak önemlidir.

Özellikle, şu durumlarda frengi ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için test yaptırmak isteyebilirsiniz:

  • Başka bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyonunuz varsa.
  • Son testinizden bu yana güvenli seks yapmamış ve birden fazla cinsel partneriniz olmuşsa.
  • Hamilesiniz veya hamile kalmayı planlıyorsunuz. Aksi takdirde, hamileliğin 16. haftasından önce tedavi edilmek önemlidir. 18. haftadan sonra, hastalık iyileşebilir, ancak bebekler hala geri dönüşü olmayan işitme kaybı, göz sorunları ve Hutchinson dişleri gibi kemik ve eklem sorunlarına sahip olabilir.

Düzenli Diş Bakımı

Dişler çıktıktan sonra, ne durumda olursa olsun onlara dikkat etmek önemlidir.

  • Günde iki kez florürlü diş macunu ile dişleri fırçalayın.
  • Her gün dişler arasını diş ipi ile temizleyin.
  • Şeker içeren içecekleri ve atıştırmalıkları sınırlayın.
  • Florür içeren bir ağız gargarası kullanmayı düşünün.
  • Düzenli olarak diş hekimine kontrole gidin.

Sonuç olarak, Hutchinson dişleri geri döndürülemez olsa da, altta yatan nedeni olan frengi tedavi etmek, diğer ilişkili sağlık sorunlarını önlemek açısından önemlidir.

Kalıcı dişler çıktığında, çocuğunuzun pediatri uzmanı ve diş hekimi ile dişlerin görünümünü düzeltmeye yardımcı olabilecek kozmetik prosedürler hakkında konuşabilirsiniz.

Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız ve frengiye maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede enfeksiyonu tedavi etmek için frengi testi yaptırmanız önemlidir.

×
X