Diş Beyazlatma Tedavisi (BLEACHING)

Beyazlatma; diş renginin kimyasal bir ajan kullanılarak, organik yapısındaki pigmentasyonun oksidasyonu ile açılması işlemine denir. Yani renklenmiş bölgelerin kimyasal ajanlar kullanılarak renginin açılması işlemidir.

Diş Beyazlatma Tedavisi (BLEACHİNG) Nedir ?

Beyazlatma; diş renginin kimyasal bir ajan kullanılarak, organik yapısındaki pigmentasyonun oksidasyonu ile açılması işlemine denir. Yani renklenmiş bölgelerin kimyasal ajanlar kullanılarak renginin açılması işlemidir.

Beyazlatma tedavisi nasıl yapılır?

1-Ofis Tipi Beyazlatma (Ofis Bleaching)

Doktor kontrolünde yapılan bir tedavi olmasından dolayı daha güvenli bir tedavi olarak görülmektedir. Hızlı sonuç alınan bir tedavidir. Tedavi başarısı oldukça yüksektir. Tedaviye başlanmadan önce dişlerin durumu renk skalası ve fotoğraf makinası ile kayıt altına alınır. Uygulanacak seans sayısı genellikle 2 veya 3 olup dişte ki renklenmeye göre değişmektedir. İşlem öncesi diş etlerinin üzeri zarar görmesini istemediğimiz için koruyucu bir bariyer ile kapatılır ve sonrasında beyazlatma jeli (hidrojen peroksit ve türevleri) dişlere uygulanır. Yaklaşık olarak 15 dakikalık periyotlarla 2 veya 3 periyod olarak dişlere beyazlatma jeli uygulanır. Seanslar arasında hastanın renklendirici gıdalardan (çay, kahve, şarap vb.) uzak durması ve sigara kullanımını en aza indirmesi istenmektedir. Beyazlatma seansları arasında hassasiyetler görülebilmektedir fakat; kullanılacak olan hassasiyet giderici diş macunları ile bu hassasiyetler ortadan kalkmaktadır.

 2-Home Bleaching (Ev tipi beyazlatma)

Hastadan ölçü alınarak kalıp oluşturulur. Kişiye özel olarak ağız içinde beyazlatma ajanının konulacağı bir plak yapılır. %10-15 Karbamid Peroksit kullanılır. Plak gün içinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün ya da gece uykusu boyunca kullanılarak 8-10 gün süren bir tedavidir.  Ev tipi diş beyazlatmalarında dikkat edilmesi gereken husus, jeli tarif edilenden fazla uygulamamaktır. Aksi takdirde plak içinden taşan jel diş etlerini tahriş eder. Böyle bir durumda diş etleri hemen yıkanmalı ve E vitamini içeren kremi tahriş olan yüzeye uygulanarak diş hekim ile iletişime geçilmelidir.

Yine hastanın evinde uygulayabileceği Strip Beyazlatma Sistemi ve Paint On Beyazlatma Sistemleri mevcuttur. Strip Beyazlatma Sistemi’nde beyazlatıcı ajan emdirilmiş polietilen stripler dişe yapıştırılarak uygulanır. Plak gerektirmez. Paint On Beyazlatma Sistemi’nde ise beyazlatıcı jel diş üzerine aplikatör fırça ile tırnak cilası gibi sürülür ve normal diş fırçalama işlemi yapılıncaya kadar belli bir süre(30-60 dk) diş üzerinde kalır. Plak veya strip sistemleri kullanmayı istemeyen hastalara iyi bir alternatif sunmanın yanı sıra malpoze dişlere de düzgünce uygulanabilir.

3-Kanal Tedavili Renklenmiş Dişlerin Beyazlatılması(Walking Bleach Tekniği)

Sodyum perborat ve distile su karışımı kullanılarak uygunan tekniktir. Karışım pulpa odasına yerleştirilir. Üzeri geçici bir bariyer ile kapatılır. İstenilen beyazlık elde edilinceye kadar burada bırakılır. Tedavi bitiminde beyazlatma ajanı kaldırılarak restorasyon tamamlanır.

Dişler neden renklenir?

  1. Genetik rahatsızlıklar
  2. İlaçlara bağlı renklenmeler( demir ilacı, tetrasiklin grubu antibiyotikler gibi)
  3. Çocuklukta geçirilmiş ateşli hastalıklar
  4. Kanal tedavisi sırasında kullanılan bazı materyaller
  5. Hayat boyu devam eden fizyolojik renklenme
  6. Amalgam dolgu yapıldıktan sonra oluşan renklenme
  7. Kahve, çay, tütün, kırmızı şarap ve uzun süre ağız gargaralarının kullanımına bağlı olarak dişin yüzeyinin renklenmesi
  8. Travma sonucu dişin içindeki canlı dokunun ölmesiyle dişin içindeki kanamaya bağlı olarak oluşan renklenme
  9. Kötü ağız hijyeni
  10. Metal işlerinde uğraşanlar(bakır-nikel)
  11. Kromojenik bakteriler

Beyazlatma Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

  1. Hamile ve emziren kadınlar( Beyazlatmanın fetüs üzerine etkisi bilinmemektedir)
  2. Ciddi tetrasiklin renklenmeleri
  3. Ciddi flor renklenmeleri
  4. Erezyon abrazyon gibi diş yüzeyinde madde kayıpları
  5. Tütün kullanımı
  6. Aşırı hassas dişler( Önce hassasiyet tedavisi yapılır)

Beyazlatma Kimlere Uygulanabilir?

  1. Hafif genel renklenmeler
  2. Yaşlanmaya bağlı sarı renklenmeler
  3. Hafif tetrasiklin ve flor renklenmeleri
  4. Yüzeyel renklenmeler, çay kahve renklenmeleri
  5. Kalıtsal olarak sarı-gri renk tonuna sahip ve bundan memnun olmayan hastalar

Beyazlatma zararlı mıdır?

Doğru prosedürde uygulanan beyazlatma işleminin dişlere herhangi bir zararı yoktur.

Beyazlatma ajanları dişin en üst tabakası olan minede etkilidir. Mineye zarar vermeyen materyallerdir. Eğer dişte herhangi bir nedenle minenin altındaki dentin adı verilen doku açığa çıkmışsa, bu bölge ya dolgu ile kapatılmalı ya da hekim tarafından izole edilmelidir. Asla dentin dokusuna beyazlatma ajanı uygulanmamalıdır. Aşınan mine dokusunu, ortaya çıkan dentin dokusunu hastanın fark etmesi her zaman mümkün olmaz. Eğer hasta, hekime danışmadan marketlerdeki beyazlatma ürünlerini kullanırsa ve dentin açıktaysa geçmek bilmeyen diş hassasiyetleri ile karşı karsıya kalabilir. Bu nedenle beyazlatma ajanları mutlaka diş hekimi kontrolünde kullanılmalıdır.

Siz de hekim kontrolü altında daha beyaz dişlere sahip olmayı isterseniz muayene için Cafe Diş Kayseri’ ye bekleriz.

Beyazlatma tedavisinden sonra diş beyazlığı ne kadar süre devam eder?

Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte, dişlerdeki beyazlık 3 ay ile 3-4 yıl arasında devam etmektedir. Sigara kullanımı, tütün çiğneme, çok sık çay kahve tüketimi, boyayıcı maddelerin kullanımı tedavi sonucunu olumsuz etkilemektedir. Beyazlatma tedavisinin etkinliğinin artması ve dişlerin beyaz kalma süresi biraz da hastanın bu alışkanlıkları bırakması ile uzayacaktır. Dişlerin tekrar eski renklerine dönmeden 6 ayda bir düzenli kontroller sağlanarak gerektiği takdirde beyazlatma işleminin 6 ayda veya yılda bir tekrarlanması, beyazlığın daha uzun ömürlü olmasını sağlamakta ve ikinci beyazlatmanın süresinin kısalması ve ekonomik açıdan da avantajlı olmaktadır.

Bir Sorunuz Var Mı?

Diş ile alakalı her türlü sorunuz için hemen arayın !

0352 504 35 04
Randevu Al
×
X